Przejdź do głównej zawartości

Drożdżowe bułeczki z dżemem truskawkowo - rabarbarowym z kruszonką



Pyszne bułeczki z dżemem 



Tak jak obiecałam dzisiejsze pyszności to bułeczki z dżemem truskawkowo - rabarbarowym i pyszna kruszonką 






Przepis: 

Składniki na ciasto  (około 15 bułeczek )

550 g mąki 

100 g brązowego cukru 

250 ml mleka 

120 g masła lub margaryny

14 gram suszonych drożdży 

1 jajko

Nadzienie

500 g dżemu truskawkowo - rabarbarowego lub innego wedle uznania. 

Składniki na kruszonkę

50 g masła

50 g brązowego cukru

100 g mąki

1 łyżeczka cukru waniliowego (  dodaje pyszny posmak wanilii) 

Wykonanie 

Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski ( mąka, cukier, drożdże, mleko podgrzewamy ale tylko żeby było ciepłe, nie gorące, masło rozpuszczamy. Do miski wbijamy jajko i wlewamy ciepłe mleko trochę ugniatamy, po czym dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godziny. 



Po 1 godzinie .... 
 Pięknie wyrośnięte ciasto wyrabiamy i formujemy około 70 gramowe kuleczki, które później rozpłaszczamy dajemy około 2 łyżeczki dżemu łapiemy za brzegi i sklejamy tak żeby dżem nie wyleciał i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dołem gdzie sklejaliśmy 



  Tak ułożone bułeczki posypujemy kruszonką i odstawiamy na około 15 min. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 

Pieczemy około 25 minut. 



Smacznego!!!


p.s pamiętajcie robić odstępy pomiędzy bułeczkami bo ciasto będzie jeszcze rosnąc. Ja troszkę ciasno zrobiłam i mi się połączyły ale to w niczym nie przeszkadza dalej są pyszne. 















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...