Przejdź do głównej zawartości

Tortilla z warzywami zapiekana w sosie beszamelowym

Tortilla z farszem warzywnym zapiekana w sosie beszamelowym i serem 


tortilla

 Dzień dobry 

Chodząc po sklepie zastanawiałam się co dziś dobrego przygotować i tak z czasem przyszedł pomysł na tortille. Pyszne i sycące danie dla każdego łakomczucha. 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem :)


Przepis:



Składniki : 



6 tortilli 



1200 g mrożonych warzyw 2 x 600 g  w moim przypadku był to miks warzywny z marchewką, brokułem, papryką kukurydzą i groszkiem. 



100 g startego żółtego sera lub mozzarelli. 



500 ml mleka 



3 łyżki mąki



3 łyżki masła 



1 łyżeczka gałki muszkatołowej 



1 łyżeczka oregano



1 łyżeczka bazylii



1 łyżeczka tymianku



sól pieprz do smaku 



1 łyżeczka słodkiej papryki



Wykonanie:



Farsz



1. Rozmrażamy warzywa, potem przez jakiś czas dusimy aż będą miękkie. Gdy warzywa już zmiękną i woda wyparuje smażymy na oliwie lub masełku przez jakiś czas dorzucając przyprawy tj. bazylia, tymianek, oregano, sól i pieprz do smaku, na koniec dodać 3 łyżki sosu beszamelowego i wymieszać. 

Sos beszamelowy



1. W garnuszku rozpuścić masło dodać mąkę i wymieszać i tylko krótką chwile trzymać na ogniu, powoli wlewać mleko cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki zagotować przez kilka minut dodając gałkę muszkatołową sól i pieprz. 



Tortilla



1. Na tortillę wykładamy warzywa zwijamy naleśnika i kładziemy do naczynia żaroodpornego lub do wyższej brytfanki. Robimy to z każdym naleśnikiem. 



2. Na ułożone naleśniki wlewamy sos beszamelowy, tak aby pokrył wszystkie naleśniki.

3. Posypujemy startym żółtym serem lub mozzarellą. 



4. Na koniec posypujemy słodką czerwoną papryką. 



Wkładamy do piekarnika na 20 min w temperaturze 200 stopni 



Na prawdę wyjdą bardzo dobre. 





Smacznego!!!!






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...