Przejdź do głównej zawartości

chipsy ze skórki jabłka

Chipsy ze skórek jabłka w cukrze i cynamonie


Po raz kolejny miałam do wykorzystania troszkę skórek, 
jabłka wykorzystałam do zrobienia babeczek z jabłkami. Ostatnio ze skórek zrobiłam herbatkę jabłkową, tym razem postanowiłam spróbować z nich chipsy. Wyszły na prawdę smaczne i znakomicie nadawały się jako lekka przekąska. 


Przepis:

Składniki:

skórki z 3 jabłek

1 łyżeczka cukru brązowego

1 łyżeczka cynamonu

parę kropel wody

Wykonanie:

1. Cukier mieszamy z cynamonem

2. Skórki z jabłka skraplamy paroma kroplami wody i dodajemy cukier z cynamonem. 

3. Całość mieszamy tak żeby na każdej skórce było trochę cukru i cynamonu.

4. Skórki wykładamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.


5. Skórki pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez około 40 minut. 

6. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

Potem wykładamy do salaterki i przekąska gotowa. :)




Komentarze

  1. Dzięki Tobie pierwszy raz coś spaliłam. Przepis nie jest ok. Po niecałych 20-stu minutach z piekarnika wyciągnęłam kawałki węgla. A szkoda, bo zależało mi na tym, żeby skórki jabłek nie poszły na zmarnowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi. Piekarnik piekarniki nie rowny tak z tego wynika. U mnie trwało to 40 min a na zdjęciu widać ze wszystko wyszlo. Przepis jest dobry ale wychodzi na to ze u ciebie by starczyło 10 min w piekarniku skoro po 20 było spalone

      Usuń
    2. Następnym razem :)
      Ogólnie pomysł na przekąskę świetny :)

      Usuń
  2. Super kochana przepis!!! Dziękuję i polecam!!💕

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie piekarnik piekarników nierówny ale jak skomentowała Paulina 200 C i 40 min to niepowodzenie pewne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...