Przejdź do głównej zawartości

Pomarańcze w cieście naleśnikowym

Pomarańcze w cieście



Dzień dobry

Pierwszy raz robiłam ten przysmak i pierwszy raz go jadłam powiem wam,że to było przepyszne. 
Pomarańcze leżały i głowiłam się hmm a może coś z nich zrobić. Najpierw chciałam pomarańcze w czekoladzie, ale patrzę czekolady w domu brak. Na ciasto za mało jajek ( miałam tylko jedno) No i tak rozglądając się po szafkach, hmm a może tak zrobię pomarańcze w cieście. Nie żałuję tej decyzji. :) 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

Przepis:

Składniki: 

3 pomarańcze

1 szklanka mąki (250 ml)

pół szklanki mleka (125 ml)

1 jajko

6 łyżeczek cukru brązowego

2 łyżeczki cynamonu

olej do smażenia

Wykonanie:


1. Pomarańcze myjemy, obieramy, pozbywając się jak największej ilości białej błonki oraz pestek i kroimy w talarki, nie za cienkie, nie za grube. 

2. Mąkę, mleko, jajko, cukier i cynamon mieszamy ze sobą na gładką masę. Ma być gęsta i bez grudek. Możemy użyć miksera, mi starczyła trzepaczka kuchenna. 

3. Rozgrzewamy olej na patelni, maczamy kolejno pomarańcze w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. 

Uwaga: Troszkę może pryskać. 


4. Gotowe pomarańcze wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. 

(można użyć też innych dodatków np. syrop klonowy, karmel, dżem) 





Smacznego


Komentarze

  1. Wygląda apetycznie. Muszę też takie zrobić dzieciakom na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Fajny przepis. Właśnie dzisiaj na obiad robię. Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...