Przejdź do głównej zawartości

Racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami



Moim kolejnym przepisem z jabłuszkami są racuszki drożdżowe, pomysł przyszedł bardzo szybko, kiedy z 10 jabłek które miałam 8 zużyłam do Szarlotki, zostały 2 więc kiedy ciasto się piekło zabrałam się za robienie ciasta na racuchy. 

Przepis jest bardzo prosty. A pulchne racuchy znikną ze stołu w bardzo szybkim tempie. :)


Przepis:

Składniki: (20 racuchów)

400 g mąki

300 ml ciepłego mleka

1 jajko 

30 g drożdży

szczypta soli

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka cynamonu

2 jabłka

olej do smażenia

Wykonanie:

1. Mąkę  przesiać przez sito, dodać sól, zrobić wgłębienie do dołka,wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 1/2 szklanki ciepłego mleka, przekryć ściereczką i odstawić na 10 minut. 


2. Po 10 minutach, kiedy rozczyn jest już gotowy, dodać resztę mleka, wbić jedno jajko dodać cynamon i cukier waniliowy  i mikserem wyrobić gęste ciasto. Przekryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godziny. 


3. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. 

Uwaga : nie wyrzucaj skórek z jabłek. 


4. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy do niego jabłka i całość mieszamy. 


5. Na rozgrzany olej wykładamy ciasto partiami i smażymy z obu stron na złoto. 


Racuchy możemy jeść na ciepło jak i na zimno. Możemy poddać z cukrem pudrem, dżemem lub syropem klonowym. Jak kto lubi. :)

Smacznego




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...