Przejdź do głównej zawartości

Ryż z kalafiora z warzywami i pieczarkami

Ryż kalafiorowy z warzywami



Ostatnio troszkę pokombinowałam w kuchni i efektem oraz smakiem byłam bardzo zadowolona. Pożywna warzywna potrawka z kalafiorowym ryżem. Na prawdę musicie spróbować. Szczególnie dla miłośników duszonych warzyw. 

Na to danie przygotujcie sobie głęboką patelnię lub wok. 

...


Przepis:


Składniki: (dla 3 osób)

0,5 główki kalafiora lub 1 mały kalafior

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 papryka zielona

2 pomidory obrany ze skórki

2 ząbki czosnku

200 g pieczarek

1 cebulka czerwona

sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól ziołowa, 

Wykonanie: 


1. Przygotujcie wszystkie warzywa. 
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. 
Cebulkę obieramy, myjemy i drobno siekamy. 


Wszystkie papryki myjemy wydrążamy środek nasienny i kroimy w kostkę. 
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
czosnek wyciskamy przez praskę, a pomidorki kroimy w kosteczkę. 


Kalafior myjemy dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do miksera i miksujemy na konsystencjię ryżu lub kaszy. 


2. Cebulkę smażymy na małej ilości tłuszczu kiedy się lekko zeszkli dodajemy pieczarki, lekko solimy i dodajemy pieprzu

3. Kiedy pieczarki zmiękną i będą złociste dodajemy papryki i marchewkę ponownie lekko solimy dodajemy pieprzu i po szczypcie z każdych przypraw. Możemy lekko podlać warzywa wodą. 


4. Dusimy pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy czosnek, pomidorka i zmiksowany kalafior, całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez około 5 min co jakiś czas mieszając. Ewentualnie doprawiamy jeszcze ziołami i solą. 



 Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...