Przejdź do głównej zawartości

Placki ziemniaczane

Pyszne, chrupiące placki ziemniaczane



Kiedy wszyscy tak zabiegani przed świętami na obiadek proponuje placki ziemniaczane, proste i szybkie w wykonaniu a przecież tak dobre. 

Uwielbiam placki ziemniaczane, a jeszcze bardziej takie chrupiące i dobrze odsączone z tłuszczu. Tak proste danie a tak smaczne. :) 



Przepis:

Składniki:

około 1 kg ziemniaków

2 jajka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ja użyłam tarczy do ścierania warzyw w blenderze ręcznym, dzięki temu jeszcze w szybszym tempie zrobimy placki. 

Możemy zetrzeć pół na pół, jedną część na małych oczkach drugą na masę. Ja tym razem tylko starłam i dzięki temu placki były na prawdę  chrupiące. 


2. Starte ziemniaki odsączamy dokładnie z wody

3. Do odsączonych ziemniaków dodajemy 2 jajka, i po 3 łyżki z każdej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy. 

4. Smażymy na głębokim rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

5. Wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. 

6. Podajemy gorące. 



Smacznego :)








zBLOGowani.pl

Komentarze

  1. Muszą być bardzo chrupiące!:))
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Najważniejsze dla smaku jest smażenie bezpośrednio lub w krótkim czasie po starciu ziemniaków. Wtedy nie mają okazji się utlenić i są pyszne. Ja dodaję jeszcze cebulę, żeby dodatkowo podbić smak. Zachęcam do spróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam placki ziemniaczane:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...