Przejdź do głównej zawartości

Krokiety ziemniaczane

Małe krokiety ziemniaczane podane z sosem czosnkowym


Kolejny pomysł na smaczny przysmak przy użyciu ziemniaków z poprzedniego obiadu. Takie krokieciki możemy podawać z różnymi sosami, ja tym razem zrobiłam z ciepłym sosem czosnkowym. 

Idealne na obiad lub na przekąskę. 


Zapraszam do zapoznania się z przepisem


Przepis: (13 sztuk)

Składniki:

na krokiety:

600 g ugotowanych ziemniaków

1 jajko

6 łyżek mąki pszennej

sól, pieprz

na sos:

6 ząbków czosnku

3 łyżki oleju

3 łyżki mąki pszennej

300 ml bulionu warzywnego

sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie

dodatkowo  na panierkie

1 jajko + sól, pieprz, ewentualnie zioła wedle uznania

bułka tarta

olej do smażenia

Wykonanie:

Krokiety:

1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, jeśli mamy świeżo ugotowane, przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. 

2. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto. 

3. Na oprószonej mąką stolnicy lub blacie, formujemy wałek ( nie co grubszy niż na kopytka) i wycinamy kawałki około 7-8 cm długości. 

Każdy taki kawałek formujemy w dłoni na mały podłużny krokiet. 


3. Wszystkie krokiety po kolei obtaczamy w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej



4. Smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. 



Sos czosnkowy

1. Ząbki czosnku obieramy. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę podsmażamy dodajemy 3 łyżki mąki, całość mieszamy do zasmażki wlewamy bulion warzywny, zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami. 

Ewentualnie można dodać na koniec również śmietany ale nie ma takiej potrzeby. 




Komentarze

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...